Κακοσμία του στόματος και αντιμετώπιση

Η κακοσμία του στόματος, αν και κοινή κατάσταση, γίνεται συχνά ενοχλητική τόσο για εμάς όσο και για τους…γύρω μας!. Παρακάτω, θα δούμε πως μπορούμε να απαλλαγούμε από την κακοσμία του στόματος αλλά και να βελτιώσουμε τη γενικότερη υγεία του στόματός μας.

Περιεχόμενα

Βούρτσισμα των δοντιών

Το βούρτσισμα των δοντιών πρέπει να είναι αποτελεσματικό. Αυτό βασίζεται στην τεχνική, στη συχνότητα και στον χρόνο του βουρτσίσματος. Κατά την επίσκεψή σας στον οδοντίατρο, ζητήστε να σας κάνει επίδειξη τον μέτρων στοματικής υγιεινής. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές βουρτσίσματος αλλά ο οδοντίατρος είναι σε θέση να σας προτείνει την περισσότερο ενδεδειγμένη για εσάς. Το βούρτσισμα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, μία το πρωί και μία το βράδυ πριν από τον ύπνο. Πρέπει να βουρτσίζεται για τουλάχιστον δύο με τρία λεπτά κάθε φορά, με μαλακή οδοντόβουρτσα (soft). 

Χρήση οδοντικού νήματος

Το καθημερινό βούρτσισμα, όταν μάλιστα γίνεται με τον σωστό τρόπο αλλά και τη σωστή συχνότητα, θα βοηθήσει στη μείωση την κακοσμίας του στόματος. Από μόνο του όμως δεν αρκεί, για αυτό και προτείνεται η χρήση του οδοντικού νήματος το οποίο βοηθάει στην απομάκρυνση του τροφών ανάμεσα στα δόντια όπου η οδοντόβουρτσα δεν μπορεί να φτάσει. Η παραμονή υπολειμμάτων τροφών στο στόμα, έχει ως αποτέλεσμα, τη θρέψει μικροβίων που βρίσκονται σε αυτό και τη δημιουργία κακοσμίας και αρκετά συχνά τερηδόνας.

Βούρτσισμα και απόξεση της γλώσσας

Αρκετά συχνά, η κακοσμία προέρχεται από υπολείμματα  τροφών που βρίσκονται ανάμεσα στις θηλές της γλώσσας. Για την απομάκρυνση αυτών των υπολειμμάτων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ξέστρο γλώσσας, το οποίο μπορείτε να προμηθευτείτε από ένα φαρμακείο. Ορισμένες οδοντόβουρτσες διαθέτουν είτε στο άλλο άκρο τους ενσωματωμένο ξέστρο οπότε μπορείτε να χρησιμοποιείτε αυτό. Επίσης, μπορείτε να βουρτσίσετε τη γλώσσα σας με την οδοντόβουρτσα όπως και τα δόντια σας.

Χρήση στοματικού διαλύματος

Υπάρχουν στοματικά διαλύματα για καθημερινή χρήση, τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιείτε. Πρέπει να όμως να αναφέρουμε ότι αρκετά συχνά, η κακοσμία του στόματος οφείλεται σε νοσήματα όπως είναι η νόσος τερηδόνα. Σε αυτή την περίπτωση, το στοματικό διάλυμα απλά θα καλύψει το υποκείμενο νόσημα και δε θα το αντιμετωπίσει. Είναι προτιμότερο λοιπόν, να συμβουλευτείτε οδοντίατρο, ο οποίος είναι σε θέση να κρίνει από που προέρχεται η κακοσμία.

Επίσκεψη σε οδοντίατρο

Όπως έχουν ήδη αναφέρει, ο οδοντίατρός σας είναι σε θέση να εξακριβώσει τον λόγο ύπαρξης της κακοσμίας αλλά και να σας προτείνει τα καταλληλότερα μέτρα για την αντιμετώπισή της. Σε ορισμένες περιπτώσεις η κακοσμία μπορεί να οφείλεται στην ύπαρξη τερηδόνας. Αν ο οδοντίατρός σας αποφανθεί ότι το πρόβλημά σας δεν οφείλεται στη στοματική υγιεινή, υπάρχει περίπτωση να σας παραπέμψει σε κάποια άλλη ειδικότητα, μίας και η κακοσμία μπορεί να οφείλεται και σε ορισμένα συστηματικά νοσήματα.

Διακοπή του καπνίσματος και αποφυγή χρήσης προϊόντων καπνού

Αν ψάχνατε ένα καλό λόγο να κόψετε το κάπνισμα, η κακοσμία του στόματος είναι ένας από αυτούς. Το κάπνισμα μπορεί να αποξηράνει το στόμα και να δημιουργήσει κακοσμία, η οποία μάλιστα να παραμείνει ακόμα και μετά το βούρτσισμα των δοντιών. Αν αυτό σας φαίνεται δύσκολο, μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιο ιατρείο διακοπής καπνίσματος, στο οποίο ο ειδήμων ιατρός έχει τόσο την εμπειρία όσο και τα κατάλληλα μέσα ώστε να σας βοηθήσει να διακόψετε το κάπνισμα.

Πιείτε αρκετή ποσότητα νερού

Η ελλιπής ενυδάτωση μπορεί, συν της άλλης, να προκαλέσει ξηροστομία. Επιπλέον, το νερό, βοηθάει στην έκπλυση τον υπολειμμάτων των τροφών και τον μικροβίων από τη στοματική κοιλότητα. Αν πάσχεται από χρόνια ξηροστομία, μπορείτε να ζητήσετε τη βοήθεια οδοντιάτρου, ώστε να σας χορηγήσει κάποιο υποκατάστατο σάλιου. Η ξηροστομία μπορεί να οφείλεται επίσης και σε στη χρήση κάποιον φαρμάκων. 

Φάτε μία καραμέλα ή μασήστε μία οδοντότσιχλα (χωρίς ζάχαρη)

Η καραμέλες και οι οδοντότσιχλες, πέραν του ότι μπορεί να προσφέρουν μία ευχάριστη γεύση, αυξάνουν και τη ροή του σάλιου το οποίο προστατεύει τα δόντια. Μπορείτε να προμηθευτείτε καραμέλες και οδοντότσιχλες, οι οποίες αντί ζάχαρης, περιέχουν ξυλιτόλη.

Φάτε ένα καρότο, ή ένα μήλο

Τα σνακ από τραγανά, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, πέραν του ότι αυξάνουν τη ροή του σάλιου, η οποία έχουμε ήδη αναφέρει πόσο ωφέλιμη είναι, απομακρύνει μηχανικά υπολείμματα τροφών και μικρόβια που βρίσκονται στο στόμα. Επίσης, η πείνα μπορεί να προκαλέσει κακοσμία διότι αυξάνονται τα γαστρικά οξέα στο στόμαχο με αποτέλεσμα τη δημιουργία κακοσμίας εκ του γαστρεντερικού συστήματος.

Αν το παραπάνω άρθρο σας βοήθησε ή σας φάνηκε ενδιαφέρον, μπορείτε να το μοιραστείτε, να κάνετε ένα like ή να αφήσετε κάποιο σχόλιο.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *